Wat moet je regelen als een naaste net is overleden?

Iemand die heel dichtbij je stond is net overleden. Dat is heel erg naar. Je voelt waarschijnlijk een mix van verschillende emoties en je weet niet waar je moet beginnen als het gaat om alles regelen. Dit artikel biedt je houvast.

Eerst de belangrijkste zaken

Natuurlijk ga je eerst beginnen met de familie en vrienden van de persoon op de hoogte te stellen. Kies je ervoor alles telefonisch door te geven of zijn er personen waarbij het beter is als je het persoonlijk vertelt? Heb je deze nare klus gedaan, dan is het handig als je eerst de documenten doorneemt van de overledene. Heeft de overledene een testament laten opstellen? Neem dan contact op met de betreffende notaris. Heeft hij of zij een begrafenisverzekering? Bel ook dat bedrijf direct. Werkte hij of zij nog? Dan is het ook noodzakelijk om zijn of haar werk direct op de hoogte te stellen. Ook wanneer een persoon met pensioen is, is het handig om contact op te nemen met de laatste werkgever. Daarna ga je kijken naar de bankzaken. Er zal een gemachtigde moeten komen om de bankzaken te regelen. Tevens is het noodzakelijk de gemeente op de hoogte te stellen.

Begrafenis plannen

Met de begrafenisondernemer zal je alles bespreken als het gaat om bloemen, muziek, kleding voor de overledene, foto’s, wat voor soort dienst, rituelen, eten en drinken, eventuele opbaring, te versturen kaartjes, advertentie in de krant en overige zaken. Het is dus belangrijk dat er direct na overlijden een begrafenisondernemer wordt gecontacteerd. Vaak wordt een persoon binnen een week begraven, afhankelijk van het geloof. 

Huis ontruimen

Zodra de begrafenis of crematie is geweest, zijn er nog een aantal zaken die je moet regelen. Denk hierbij aan woning ontruimen na overlijden. Het is verstandig alles eerst te sorteren en de spullen netjes en eerlijk te verdelen onder de naasten van de overledene. Het is voor iedereen moeilijk, dus probeer ruzie te vermijden en praat er netjes met elkaar over, waarom iets belangrijk is voor iemand. Kom je er samen niet uit, dan kun je kiezen om iets te laten rouleren of wellicht op te splitsen. Dan blijven er altijd nog spullen over waar je niks mee kan. Breng je die naar een kringloopwinkel of breng je ze naar een afvalverwerkingsbedrijf? Zie je er tegenop om alles zelf te ontruimen? Kijk dan even bij woningontruiming Den Haag om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Uiteraard staan ze ook in andere plaatsen tot jouw beschikking.

Reacties zijn gesloten.