Hoe kies je een goede wijnkoelkast?

 

Een goede wijnkoelkast is tegenwoordig absoluut geen overbodige luxe meer in de moderne horecazaak. Het is namelijk essentieel dat de wijnen onder de juiste omstandigheden worden bewaard. Begrijpelijkerwijs is het lastig oriënteren wanneer u op zoek bent naar een goede match. Met het grote aanbod op de markt van diverse kasten is het logisch dat u door de bomen het bos soms niet meer ziet. Wij hebben de belangrijkste overwegingen op een rijtje gezet. Je kunt op deze manier erachter komen welke wijnkoelkast het beste past bij jouw wensen en behoefte. Dit is altijd iets waar je goed naar moet kijken, anders is de kans groot dat je de verkeerde keuze maakt. Lees daarom het artikel eens goed door, zodat je de juiste wijnkoelkast kunt uitkiezen.

Bewaren of koelen?

Ten eerste is het belangrijk duidelijk te krijgen hoeveel flessen wijn en hoe lang u deze dan wilt bewaren. Kleinere kasten kunnen logischerwijs minder flessen houden. Vervolgens is het belangrijk te kijken of u vooralsnog om één, of meerdere types wijn wilt gaan bewaren. Rode en witte wijn worden, zoals u waarschijnlijk weet, op verschillende temperaturen geserveerd – witte wijn tussen de zeven en twaalf graden en rode tussen de veertien tot achttien. Sommige wijnkasten zijn daarom ingebouwd met meerdere temperatuurzones. We noemen ze dan klimaatkasten. Zo kunnen verschillende soorten wijn in dezelfde kast bewaard worden, en zelfs rijpen. In een klimaatkast kunnen tot drie temperatuurzones zitten. 

 

Serveert u maar één soort wijn? Dan zou een kleine wijnkast, zonder temperatuurzones, misschien al voldoen. Deze zijn voor de rijping van een wijn dan weer geschikt. Een wijnbewaarkast heeft geen temperatuurzones maar is wel geschikt voor het langdurig bewaren van uw wijnen. Dit komt omdat deze vaak zijn voorzien van een koolstoffilter, zodat de gekoelde lucht vers blijft. 

 

Koeltechnieken 

Er zijn verschillende koeltechnieken om de wijnen op temperatuur te houden. Een hiervan is de absorptiekoeling techniek, waarbij er door middel van een trillingsvrije en geruisloze circulatie een traditionele wijnkelder zo goed mogelijk wordt nagebootst. Een goedkopere manier is het Peltier-systeem, die geen gebruik maakt van koelvloeistoffen. Deze gebruikt wel weer meer energie, en is dus niet geschikt voor inbouw. Een compressor werkt vergelijkbaar met het koelsysteem van een koelkast. Ook deze is minder milieuvriendelijk. Het is altijd raadzaam advies te vragen aan uw specialist voor welk type koeltechniek het beste bij u en uw wensen past. 

Comments are closed.