Handige tips voor het opknappen van je huis

Eens in de zoveel tijd moet je er weer aan geloven: het huis moet opgeknapt worden. Dit is voor veel mensen niet bepaald een sinecure. Niet iedereen heeft twee rechterhanden en een verbouwing is een heel gedoe. Maar als je je huis op waarde wil houden of in waarde wil laten stijgen dan heb je vaak geen keus. Niet iedereen kan zich de luxe van een klusjesman veroorloven. Hoewel het in sommige gevallen wel echte noodzaak is. Bijvoorbeeld als je je gevel wil opknappen. Dit vergt vaak specifieke kennis en is bovendien gevaarlijk werk als je niet weet hoe. Veel mensen knappen tegenwoordig hun gevel op: het geeft het huis direct een aantrekkelijke aanblik en dat is zeker handig als je huis bijvoorbeeld te koop staat. Een mooie manier om je gevel op te knappen is met frake gevelbekleding.

De buitenkant: frake gevelbekleding

Zoals gezegd is de buitenkant van het huis opknappen echt een enorme klus. Maar als je frake gevelbekleding gebruikt dan levert het meteen een prachtig resultaat op. Frake is een loofhoutsoort uit West Afrika en heeft een vlamachtige tekening. Het hout wordt heel duurzaam gemaakt door bewerking want vanuit zichzelf is frake dat niet echt. Voor de verduurzaming van het hout wordt het tot 218 graden verhit en daarna langzaam afgekoeld. Zo ontstaat er een andere celstructuur in de planken waardoor ze veel langer meegaan. Frake geeft je huis een mooie, robuuste uitstraling. Maar daarnaast heeft het hout ook een isolerende werking en dat is met de huidige energieprijzen geen overbodige luxe.

De binnenkant: denk aan een binnendeurkozijn

Het opknappen van de binnenkant van het huis kunnen veel mensen wel zelf. Dat opknappen bestaat vaak uit een lange serie van kleine klussen die gedaan moeten worden om bijvoorbeeld slijtage aan te pakken of het huis te moderniseren. Het zijn soms letterlijk kleine zaken zoals plinten en vensterbanken, maar soms ook de hele vloer of de muren. Denk ook aan onopvallende zaken als een binnendeurkozijn. Hoe onopvallend ook: als het niet gedaan is, vat het wel op. Binnendeurkozijnen heb je bijvoorbeeld in grenen, een mooie houtsoort uit Noord Europa. Maar ook hardhouten binnendeurkozijnen zijn verkrijgbaar. Dus ook hier heb je ruime keuzes. Al met al is het helemaal opknappen van je huis een grote klus, maar vaak wel de moeite waard. Je ziet meteen het verschil dus al je werk loont. En je kunt daarna weer jaren vooruit.

Comments are closed.