Een overzicht van de portemonnee

Financiële zaken kunnen voor een hoop stress zorgen bij menig huishouden. Het bijhouden van de financiën is belangrijk om ervoor te zorgen dat je op de lange termijn financieel gezond blijft. Maar ja, hoe doe je dat? In deze blog geef ik je wat ideeën. Maar let op, dit is geen financieel advies. Lees je mee?

Een overzichtelijk budget

Allereerst moet je een overzicht hebben van de inkomsten. Wat komt er iedere maand binnen, waar is dat van afhankelijk? Daarnaast moet je ook de bron vermelden en de dag van betaling. Zo weet je wat je wanneer te besteden hebt. Een overzichtelijk budget kan confronterend zijn maar ook rust bieden.

Wees reëel met de uitgaven

Maar wat erin gaat, gaat er vaak ook weer uit en dus moet je bijhouden wat je per maand uitgeeft. Houd dat bijvoorbeeld voor drie maanden bij om een realistisch beeld te krijgen. Neem hierin ook onnodige zaken zoals het kopen van een nieuw gamespel mee. Zo krijg je het meest volledige beeld. Vervolgens kan je kijken of dit strookt met de inkomsten of dat je aanpassingen moet maken in je uitgave-gewoontes.

Wat is je doel?

Stel specifieke spaardoelen voor jezelf, zoals het sparen voor een vakantie of een aanbetaling voor een huis. Zo ga je gericht met sparen om en is de kans groter dat je je doelen ook haalt. Daarnaast geeft het meer rust en ruimte als je weet dat je een bedrag achter de hand hebt, mocht het nodig zijn.

Weg met de valkuilen

Er zijn een hoop valkuilen waar je in kunt tuimelen wanneer je aankopen doet. Creditcards zijn er zo een. Je kan hierbij in het rood staan en zo bouw je schulden op. Ook is de optie ‘achteraf betalen’ steeds vaker aanwezig bij online aankopen. En dat is ook gevaarlijk. Probeer dit ten alle tijden te vermijden zodat je niet achter de feiten aan gaat lopen als het om uitgaven en dus betalingen gaat.

Alles duidelijk met de belasting

Het is ook belangrijk om een goed beeld te hebben van je btw. Je moet ieder jaar btw aangifte doen en het kan even puzzelen zijn als je nog uit moet vinden hoe dit werkt. Met een BTW calculator krijg je al meer een beeld van hoe de vork in de steel zit. En daarnaast kan je ook praten met een financieel adviseur om al deze punten helder te krijgen.

Comments are closed.