Wat kun je met de overwaarde van je woning?

Als je in het verleden een woning hebt gekocht in Nederland, dan is de kans groot dat je woning nu overwaarde heeft. Overwaarde is het verschil tussen de huidige waarde van je woning en het restbestand van je hypotheek. Veel mensen weten niet dat ze de overwaarde van hun woning op kunnen nemen en dat is erg zonde. Met de overwaarde van je woning kun je belangrijke zaken regelen. Hierbij kun je denken aan het verbouwen van je huidige woning of het aanleggen van een zwembad. In dit artikel vind je meer informatie over wat je kan doen met de overwaarde van je woning, maar ook hoe je de overwaarde van je huis kan verzilveren. 

 

Een nieuwe woning aanschaffen 

Mocht je de overwaarde van je woning op willen nemen, dan kun je daarmee het beste een nieuwe woning aanschaffen. Dit is een van de beste keuzes die je kan maken want de kans dat ook de nieuwe woning in waarde toeneemt, is vrij groot. Daarnaast kun je ook nog eens geld verdienen door de woning te verhuren aan expats of studenten. Houd er wel rekening mee dat je aan de overwaarde niet genoeg zult hebben voor het aanschaffen van een nieuwe woning, maar dat het wel gebruikt kan worden als eigen inleg bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. 

 

Beleggen op de financiële markt

Wil je de overwaarde huis opnemen? Dan is het belangrijk dat je dit bedrag niet gaat gebruiken voor minder belangrijke zaken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het vieren van vakantie of het aanschaffen van dure apparatuur. Je kunt de overwaarde wel goed gebruiken om te beleggen op de financiële markt. Dit kun je zelf doen, maar als je geen verstand hebt van de financiële markten, dan kan dit vrij lastig zijn. Gelukkig kan de bank je hier vaak ook bij helpen, maar houd er rekening mee dat de rendementen dan vrij klein zullen zijn. 

 

Hoe kun je de overwaarde opnemen?

Als je de overwaarde huis gebruiken wilt, dan kun je dit bij de financiële instelling die jou ooit een hypotheek heeft verschaft aanvragen. Hier zul je dus een afspraak voor moeten maken, maar het is belangrijk dat je ook altijd met een onafhankelijk financieel adviseur in gesprek gaat. Een financieel adviseur heeft verstand van financiën en kan dus vrij eenvoudig bepalen of het in jouw situatie wel verstandig is om de overwaarde van de woning op te nemen. 

 

Comments are closed.