Geld lenen? Deze vormen van leningen zijn er.

Een lening kent veel verschillende vormen. Wil je graag een lening oversluiten, dan is het goed om je te verdiepen in de verschillende vormen. Maar ook wanneer je denkt geen lening te hebben, kan dat soms toch anders liggen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je telefoonabonnement of creditcard. Heb je geld nodig om bijvoorbeeld de badkamer te verbouwen of om een grote aankoop te doen, dan moet je weer denken aan een heel ander soort lening. Daarom lees je in dit artikel meer over de verschillende leningen die je kunt afsluiten.

Persoonlijke lening

Je kunt een persoonlijke lening afsluiten wanneer je een product met een bepaalde levensduur wilt aanschaffen, zoals een nieuwe laptop. Je leent hierbij een van tevoren vastgesteld bedrag, hierbij staat ook de hoogte van de rente en looptijd vast. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en wanneer je klaar bent met aflossen. Wel is de rente op een persoonlijke lening vaak hoger dan op bijvoorbeeld een doorlopend krediet.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een lening waarbij je een maximaal bedrag kunt lenen, het kredietlimiet. Je kunt het hele bedrag in één keer opnemen voor bijvoorbeeld een grote aankoop, maar dit kan ook in delen. Dat is voordelig wanneer je een verbouwing gaat uitvoeren waarvan de totale kosten nog niet zeker zijn. Je betaalt iedere maand minimaal twee procent van het opgenomen bedrag terug. Zodra je het hele bedrag hebt opgenomen en weer hebt terugbetaald, kun je weer opnieuw lenen. De rente is echter wel variabel en je weet van tevoren niet precies hoe lang je moet afbetalen.

Rood staan

Je hebt vast wel van dit begrip gehoord en wellicht ook zelf wel meegemaakt. Je opent je bankrekening en ziet dat er een minbedrag op staat. Dit heet rood staan. Hierbij leen je geld van de bank, en betaal je rente over het bedrag dat je rood staat. Als je meer van 250 euro rood staat, wordt het geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie.

Creditcard

Met een creditcard betaal je op rekening die een paar weken later, meestal rond het begin van de volgende maand, van je betaalrekening wordt afgeschreven. Met een creditcard kun je op veel plekken betalen, totdat je een bepaald bedrag hebt bereikt. Pas wel goed op met de verleiding om meer te kopen dan je eigenlijk kunt betalen.

Klantenkaart

Bij veel winkels kun je lid worden, daar ontvang je dan vaak een klantenkaart voor. Met sommige klantenkaarten kun je op krediet kopen. Je koopt in dat geval een artikel en ontvangt later pas de rekening. Soms is het ook mogelijk om de rekening in termijnen te betalen. Het werkt volgens hetzelfde principe als een creditcard en is een uitkomst wanneer je vaak aankopen doet in dezelfde winkel. Echter hangt ook hier vaak een hoge rente aan vast.

Comments are closed.